Tervetuloa Keski-Uudenmaan Parkinson-kerhon  uudistetuille kotisivuille. 


Olet myös tervetullut mukaan toimintaamme josta saat tarkemmin tietoa näiltä sivuilta ja yhteyshenkilöiltämme!


Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho on alueen Parkinson- ja muiden liikehäiriöpotilaiden ja heidän läheistensä paikallinen kerho. Toimintamuotoja ovat viikottaiset liikuntaryhmät ja kuukausittaiset kerhoillat, joissa kokoontuu vertaistukiryhmä sekä hankitaan tietoa ja vaihdetaan kokemuksia. Keski-Uudenmaan Parkinson-kerho on yksi Uudenmaan Parkinson Yhdistyksen ( UPY ) 13 paikallisesta kerhosta. Keski-Uudenmaan Parkinson kerholaisia on Tuusulasta, Keravalta, Järvenpäästä, Sipoosta, Nurmijärveltä, Mäntsälästä ja Vantaalta.


Kerhon tavoite on tarjota Parkinson- ja muille liikehäriöpotilaille vertaistukea eri muodoissaan lähellä omaa asuinpaikkaa 

 • Tietoa saamme kerhoilloissa vierailevilta  eri alojen asiantuntijoilta, Parkinson Yhdistyksen ja Liiton lehdistä sekä keskustelemalla muiden Parkinson-potilaiden kanssa
 • Kerhon puitteissa järjestämme meille sopivaa liikuntaa. Tänä vuonna meillä on vesijumppa, Boccia / pukka  ja keilaryhmät.
 • Lisäksi järjestämme mm.teatterimatkoja, retkiä ja juhlia

Tule mukaan Keski-Uudenmaan Parkinson-kerhon toimintaan.  Voit ottaa myös läheisesi mukaan.  On parempi lähteä pian diagnoosin saatuaan mukaan kerhon toimintaan kuin jäädä pohtimaan asiaa yksin. 

Liittymällä Uudenmaan Parkinson Yhdistyksen jäseneksi  tuet toimintaamme.  Jäsenmaksun vastineeksi saat sekä UPY:n Parkkis-lehden että Parkinson Liiton Hermolla-lehden joissa molemmissa on runsaasti asiantuntevaa ja ajankohtaista tietoa sairauteemme ja sen hoitoon liittyen.

Ajankohtaista: 

Peruutuspaikkoja  Hyvän tuulen kylpylämatka Pärnuun 22-28.9.

 • Kysy peruutuspaikkoja!  Tällä hetkellä ( 2.8.) vapaana yksi 2-henge huone ja yksi 1-hengen huone. Hinta alaken 410 €/henkilö. 1-hengen huoneen lisämaksu 0n 120 €
 • Lisätietoja Seppo Nieminen puh.050 1814
Keravan Liikuntatoimi järjestää keravalaisille Parkinsonia sairastaville sopivaa liikuntaa  Keravan uudessa uimahallissa, Hanna-Maria -tilassa:


PARKINSSON- RYHMÄ  perjantaisin klo 13.15 – 14.15  kurssin koodi 841306L

Liikuntaryhmä, jonka tavoitteena on ylläpitää/parantaa liikunta- ja toimintakykyä auttaen näin jaksamaan arjen askareissa. Tunti sisältää vaihtelevan alkulämmittelyn eri välineillä, kuntosaliharjoittelun ja venyttelyn.  Avustaja voi olla mukana.

paikka:  Uimahalli, Hanna-Maria – tila,  ohjaaja Tanja Pirtamo

Hinta: 20,- / kurssi ja ilmeisesti uimahallimaksu joka kerralta


TUOLIJUMPPA (ma, ke)  klo 10.15 – 11.00   kurssin koodi  841316L

Reipasta tuolijumppaa mukavan musiikin tahtiin. Tunnilla käytetään erilaisia välineitä mm. keppejä, käsipainoja ja palloja. Mukana myös laiteharjoittelua. Sisältää alkulämmittelyn, lihaskuntoliikkeitä ja loppuvenyttelyn. Maanantain tunti suunnattu liikuntarajoitteisille.

paikka: Uimahalli, Hanna-Maria -tila, ohjaaja Tanja Pirtamo.

Hinta: 20,- / kurssi ja ilmeisesti uimahallimaksu joka kerralta

Ilmoittautuminen • Soveltava liikunta (erityisryhmät) : 8.8. klo 8.00 alkaen  p. 040 3182489 Tanja PirtamoParkkis Miitit

 • Kesällä Keski-Uudenmaan Parkinson kerhon MIITTI  (=tapaaminen)  parillisten viikkojen TORSTAISIN klo 13.00 alkaen  Vanhankylänniemessä.  Elokuussa on vielä yksi Miitti-tapaaminen ja se on  torstaina  22.8. alkaen kello 13.00. Kokoontuminen on hyvän sään vallitessa entisen terveyskeskuksen paikalla olevalla hiekkakentällä ja huonommalla säällä Vanhiksen kahvilassa.

Syksyn 2019 toimintakausi alkaa  maanantaina 2.9.  Palvelukeskus Viertolassa Keravalla. 

 • Osoite Timontie 4, Kerava (K-Citymarketin vieressä)
 • Parkinsonia sairastavien vertaisryhmä kokoontuu perinteiseen tapaan jo 15.30 alkaen. Vetäjänä Risto Roine entiseen tapaan.
 • Vaikka perheenjäsenille tarkoitettu vertaistukiryhmä lopetettiin viime kaudella vähäisen osallistujamäärän takia, niin nyt kokeilemme onko nyt tulijoita. Perheenjäsenten ryhmän vetäjänä on Anja Roine.
 • Kerhotapaaminen on kello 17.00 -19.00
 • Kerhotapaamisen esitelmän aihe on "Mitä Parkinson lääkekehitykselle kuuluu?" ja siitä tulee meille kertomaan Herantis Pharma Oy:n toimitusjohtaja Pekka Simula.
 • Kerhoillassa on puoliajalla tarjolla kahvia ja piirakkaa.

Kerhon 20-vuotisjuhla 

 • Aika perjantaina 20.syyskuuta 2019 klo 15.00-18.00
 • Paikka: Keuda ravintola Puistola-rakennuksessa
 • Hyvää musiikkipitoista ohjelmaa, esteetön kulku, hyvä ruoka tarjoillaan pöytiin, joten liikkumisen apuvälineet eivät haittaa.
 • Pääsymaksu 40 € / henkilö
 • Ilmoittautuminen Terhi Herolle 6.9. mennessä

Nurmijärven Parkinson vertaisryhmän kokoontuminen

 • Nurmijärven Parkinson ryhmän tapaaminen joka kuukauden viimeinen tiistai klo 14.00 - 16.00 ja paikka on Lumikello, Vaskomäentie 1, Klaukkala.
 • Syyskausi alkaa nyt jo siis elokuun  puolella eli 27.8. jolloin Pankkilakimies Eveliina Ahlsten tulee kertomaan edunvalvontavaltuutuksesta ja muista tärkeistä oikeudellisista asioista.

Hevoshuijari-laulunäytelmä

 • Lauantaina 26.lokakuuta kello 17.00 alkaen
 • Lippu ja väliaikatarjoilu 50 €
 • Ilmoittautuminen Terttu Latviolle puh.0400 463 284 viimeistään perjantaina 20. syyskuuta
 • Kerava-sali, Keuda-talo, Keskikatu 3, Kerava
 • Lisätietoja näytelmästä saat napauttamalla alla olevaa linkkiä:
 • Keravan Oopperayhdistys

Parkinson-digihoitopolku rakennettiin yhdessä potilaiden kanssa

Alkuperäinen artikkeli on  Terveyskylän Aivotalossa osoitteessa:   https://www.terveyskyla.fi/ajankohtaista

Potilasjärjestöille pidetystä tilaisuudesta löytyi kokemusasiantuntijoita, jotka toivat arvokkaan potilasnäkökulman digihoitopolun rakentamiseen. 

​​​Parkinson-potilaan digihoitopolun suunnittelun alkumetreillä HUS piti potilasjärjestöille tilaisuuden, jossa esiteltiin digitaalisia hoitopolkuja. Seppo Nieminen, joka oli sairastunut Parkinsonin tautiin vuonna 2011, oli tilaisuudessa mukana ja päätyi potilasedustajaksi. 

Sepon lisäksi mukaan lähti myös toinen potilasedustaja Jari Hämäläinen. Ensimmäinen kokous asiantuntijoiden kanssa jännitti molempia.   

– Kyllä se mietitytti, mitä meillä on tähän annettavaa, kun toisella puolella pöytää istui neurologeja, Parkinson-hoitajia ja muita ammattilaisia. Mutta sitten havaittiin, että meillä on yksi asia, jota muilla ei ole: me tiedämme, mitä Parkinson käytännössä on, Seppo muistelee.   

Lisää selkokieltä, kiitos! 

Potilasedustajana Seppo oli tiiviisti mukana sisällön luomisessa. Potilasjäsenet saivat käydä läpi kaiken valmistuneen sisällön. 

Kehitysehdotuksia he antoivat muun muassa kielestä, onhan lääketieteen kieli hyvin erilaista kuin se, jota potilaat käyttävät. Palautteen perusteella polulle tuli enemmän selkokieltä.  

Seuraavaksi potilasjäsenet pääsivät tekemään kokemusvideoita. Videoilla tuotiin esiin potilaan näkökulma: miltä tuntuu, kun saa Parkinson-diagnoosin ja miten sairauden kanssa pärjää arjessa? Videot julkaistiin Terveyskylässä Aivotalon sivuilla ja ne saivat todella hyvää palautetta.  

Viimeksi Seppo ja Jari näkivät polun toukokuussa, noin kuukausi ennen julkaisua. Tässä vaiheessa käytiin vielä läpi potilaan näkökulmaa ja tehtiin viime hetken muutoksia.  

Seppo on valmiiseen polkuun tyytyväinen. Se sisältää paljon sairauteen liittyvää tietoa ja on hyödyllinen henkilölle, joka sairastaa Parkinsonin tautia sekä hänen läheisilleen, joiden on hyvä saada kokonaiskuva sairaudesta.    


Digipolun tärkein oivallus 

Kaikkiaan digipolun rakentaminen oli hyvä kokemus. Kun luki aineistoja ja keskusteli ammattilaisten kanssa, oppi lisää omasta sairaudesta. 

– Oli mielenkiintoista olla mukana. Toki tässä oli sekin hyöty, että samalla sai ensi käden tietoa siitä, missä Parkinsonin taudin kanssa mennään. Pysyi hyvin ajan tasalla siitä, mitä uutta on tulossa esimerkiksi hoidon suhteen.  

Potilasjäsenistä ja ammattilaisista muodostui hyvä tiimi, jota yhdisti muun muassa huumorintaju. Yhteistyö sujui luontevasti, mikä on tärkeää kun käsitellään vaikeita aiheita.    

– ​Totta kai se ottaa päähän, että tällainen sairaus on, mutta sairauden kanssa voi elää ja nauttia pienistä hyvistä asioista, joita matkan varrella tulee. Tämä on se tärkein oivallus, joka digihoitopolullakin on, Seppo kertoo.   

Parkinson-potilaan digihoitopolku avautuu kesäkuussa 2019 Meilahden, Laakson ja Hyvinkään sairaalan neurologian poliklinikalla, jossa se on käytettävissä kaikille Parkinsonin tautia sairastaville. ​

Teksti: Noora Karppinen, Terveyskylän kesätoimittaja